335/2011 Z.z.
ZÁKON
zo 14. septembra 2011
o tabakových výrobkoch
V znení:
Predpis č. |
K dátumu |
Poznámka |
89/2016 Z.z. |
20. 5. 2016 |
mení a dopĺňa 14 novelizačných bodov |
Národná rada Slovenskej republiky sa uzniesla na tomto zákone:
§ 1
Predmet úpravy
Tento zákon ustanovuje
a) požiadavky na výrobu tabakových výrobkov, ich uvádzanie na trh a označovanie,
b) organizáciu, pôsobnosť a právomoc orgánov úradnej kontroly tabakových výrobkov.
§ 2
Vymedzenie pojmov
Na účely tohto zákona sa rozumie
a) tabakovým výrobkom výrobok určený na fajčenie, žuvanie, šnupanie a cmúľanie, ak je hoci len čiastočne vyrobený z tabaku, či už geneticky modifikovaného, alebo nie,
b) uvádzaním na trh skladovanie na účely predaja vrátane ponuky na predaj alebo inú odplatnú alebo bezodplatnú formu prevodu, predaj a distribúciu,
c) výrobou tabakových výrobkov triedenie, zrenie, vlhčenie, upravovanie, miešanie surovín, rezanie, aromatizácia alebo pridávanie zložiek a technologických pomocných látok, tvarovanie, balenie a skladovanie pri výrobe tabakových výrobkov určených na uvádzanie na trh.
§ 3
Registrácia
(1) Výrobca1) vykonáva výrobu tabakových výrobkov, ak výrobca alebo ním ustanovený zodpovedný zástupca
a) absolvoval vysokoškolské vzdelanie v potravinárskom odbore alebo stredné odborné vzdelanie v potravinárskom odbore, alebo má uznané obdobné vzdelanie1a) a
b) má najmenej dvojročnú prax v odbore výroby tabakových výrobkov.
(2) Splnenie podmienok podľa odseku 1 preukazuje výrobca
a) dokladom o vzdelaní podľa ods. 1 písm. a) a
b) dokladom o trvaní praxe podľa ods. 1 písm. b).
(3) Živnostenský úrad1b) do 30 dní odo dňa vydania osvedčenia o živnostenskom oprávnení zašle Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (ďalej len ministerstvo”) zoznam vydaných, pozastavených, zaniknutých a zrušených oprávnení na výrobu tabakových výrobkov.
(4) Výrobca, dovozca1c) alebo distribútor1d) tabakových výrobkov (ďalej len prevádzkovateľ”) je povinný pred začatím činnosti oznámiť na účely registrácie podľa odseku 6 príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe prevádzkareň, v ktorej vykonáva činnosť na ktoromkoľvek stupni výroby tabakových výrobkov alebo ich uvádzania na trh (ďalej len prevádzkareň”).
(5) Prevádzkovateľ oznámi príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe
a) svoje identifikačné údaje, ak ide o fyzickú osobu - podnikateľa, meno, priezvisko a identifikačné číslo osoby, ak ide o právnickú osobu, názov, sídlo a identifikačné číslo osoby,
b) identifikačné údaje o prevádzkarni,
c) zmenu činnosti prevádzkarne,
d) uzatvorenie prevádzky.
(6) Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky (ďalej len štátna veterinárna a potravinová správa”) vedie zoznam registrovaných prevádzkarní.
§ 4
Výroba
(1) Prevádzkovateľ, ktorý vyrába tabakové výrobky, zodpovedá za ich kvalitu.
(2)
Prevádzkovateľ je povinný
a) používať na výrobu tabakových výrobkov povolené prídavné látky1e) a zložky1f) v určenom množstve,
b) používať v procese výroby pitnú vodu; inú vodumožno používať, ak sa zabezpečí, že nebudú kontaminované tabakové výrobky, prídavné látky a zložky,
c) viesť evidenciu o všetkých použitých zložkách tabakových výrobkov1g) , polovýrobkoch a o hotových výrobkoch,
d) používať také…